Собака буває кусючою...

Переглядів: 1726 3 15.09.2008 в 20:10:04 Новини району

Раніше так часто можна було почути, що найкращий друг людини – собака.
Але минає час і все частіше „найкращий друг людини” стає небезпечною і для неї, і для громади.
Неодноразово до нас в редакцію зверталися жителі, які стали жертвами агресії безпритульних собак (журналісти, до речі, не виняток). У місті Добропіллі це найчастіше відбувається у районах першої котельної, кафе „Партнер”, „Бідняцького”, гаражів, що біля міськводоканалу, ринку біля колишнього „Універсаму”.
Звертаються люди і в ДМГО „Голос громади” за допомогою у вирішенні цієї проблеми. Але як її вирішити, поки не знає ніхто. Це пов’язано з тим, що 21 лютого 2006 року народні депутати Верховної Ради затвердили Закон „Про захист тварин від жорстокого поводження”.
Стаття 4 цього закону забороняє будь-яке жорстоке ставлення до тварин, у тому числі, і жорстокі методи умертвіння, тобто без застосування знеболюючих засобів, що спричиняють відчуття болю і страху. А скільки коштує гуманність? За підрахунками начальника комунального відділу Добропільської міської ради Юрія Єгоровича Скопінцева, створення притулку для тварин становитиме близько 300 тисяч гривень, а ще треба платити зарплату штату та регулярно виділяти кошти для утримання собак. У вищезазначеному законі так і говориться, що притулки для тварин – це неприбуткові установи, спеціально призначені та облаштовані для утримання безпритульних тварин. Це для великого Добропілля розкіш, яку воно не може собі дозволити. Та й інші „гуманні методи”, а саме, стерилізація, усипляння тощо також коштуватимуть недешево. Ветеринари говорять, що на стерилізацію однієї тварини потрібні година-півтори, враховуючи і підготовку, і безпосередньо хірургічне втручання. Що ж до грошової сторони, обходиться операція приблизно в 90 гривень. Плюс медикаменти — від 30 до 50 гривень. В середньому йдеться про 120—140 гривень на одного собаку. „Ми їздили в Краматорський комунтранс, щоб вивчити напрацьований досвід. Навіть почали співпрацювати: відловлювали собак, вживаючи курарні методи (знеболюючі ліки). Але через один трагічний випадок, робота зупинилася,” – розповідає по телефону Юрій Єгорович.
Окрім того, за жорстоке поводження з тваринами за статтею 35 винні особи несуть кримінальну, адміністративну та цивільно-правову відповідальність згідно із законом. Зокрема, Кримінальний кодекс передбачає немаленький штраф або навіть арешт від трьох до шести місяців, а якщо це сталося при дитині – до двох років позбавлення волі.
У той же час від собак та інших тварин, зокрема, лисиць, вовків, котів, продовжують страждати мешканці як нашого міста, так і району. Вже близько 60 добропільців звернулися за медичною допомогою в лікарню. На відміну від попередніх років, місцеві лікарі стверджують, що значно почастішали випадки тваринного сказу. 37 осіб у нинішньому році завершили щеплення від сказу, а 12 – ще повністю не пройшли курс. Такі „уколи” – це небезпечно для здоров'я людини.
Та це лише офіційні цифри, які мені надали в поліклініці ЦРЛ. На думку лікарів, таких випадків значно більше – десь на 30 відсотків. Не всі ж звертаються. До речі, хворі з укусами тварин приймаються поза черги у 22-у кабінеті поліклініки м. Добропілля. Якщо місто страждає від бродячих собак та котів, то район ще й – від лисиць, вовків. Жителі с. Матяшево навіть бояться виходити на вулицю без зброї, адже їхнє село заполонили лисиці, серед яких і хворі на сказ. Вони кидаються на селян і на худобу. Лікарі ж чекають на допомогу і співпрацю з боку місцевої влади, адже залишати ситуацію так, як є не можна, небезпечно. Місцева влада чекає на будь-яку дотацію зі столиці. А Верховна Рада – хоче увійти в Євросоюз, ось і прийняла такий „гуманний” закон „Про захист тварин...”, а коштів на „гуманні методи” не виділила для маленьких провінцій України, зокрема, і для таких, як Добропілля. Адже відомо, що народні депутати пішки не ходять, тож і від собак їм недоторканність забезпечена Хто ж захистить звичайну людину, пішохода, від жорстоких нападок тварин?..

Юлія БУРХОВЕЦЬКА. Новий Шлях

Джерело: сайт міста Добропілля

avatar
3 Vlados • 18:33:32, 16.09.2008
Китайцы могут тока рис весь сожрать, то корейцев надо или цирк, что одно и тоже
avatar
2 Rage • 11:59:07, 16.09.2008
А я предлагаю пригласить китайцев на освоение земель добропольских, и собаки сами исчезнут.
avatar
1 Vlados • 08:44:03, 16.09.2008
Был я на этом совещании ещё весной, власти не могут деньги найти,а жители просят стрелять собак и орут друг на друга!

Я предлагаю временный выход, на ждановском будем создавать дендропарк и там будет во Дворце Природы минизоопарк, так почему бы и питомник там не сделать, может некоторых собак кто нибудь и заберёт...

Сам же питомник думаю не сложно сделать, найдя спонсора, ну а питание этов обще не проблема, отходов пищевых всегда хватает....

ComForm">
avatar
Наверх